Selasa, 6 Mac 2012

~ Apa Masalah Kita??!!...

Setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan. Setiap hari kita dapat apa yang kita nak. Tapi..kenapa hati kita tak gembira??

Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita minta sungguh-sungguh pada Allah. Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku,nescaya akan Ku kabulkan..."

Apa masalah kita?

Hati kita tak gembira sebab kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada,sampai kita lupa melihat nikmat sekeliling kita..

Kita berdoa,tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?..
Sebab kita asyik meminta pada Allah,tapi kita tak pernah minta ampun pada Allah,sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita. Kita merintih,kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tapi,lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah,kita tak bersyukur pada Allah. Bila dah datang kesusahan,baru nak ingat Allah balik. Baru nak menangis,merintih..minta Allah pandang kita. Macam mana Allah nak makbulkan doa kita?

Cuba kita renung diri kita. Cuba hitung,berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada sebut la..

Pernah kita bangun malam,solat sunat...solat tahajud..solat taubat? Pernah???... Ada..waktu zaman sekolah dulu. Itupun,lepas kena ketuk dengan warden, suruh bangun.. Lepas itu..ada?..Ada..time dah nak exam..waktu rasa result macam ada aura nak fail. Siap buat solat hajat lagi! Lepas dapat result tu,ada tak buat sujud syukur? hm..entah la,tak ingat pula...

Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan kita lakukan tu? Hati kita tetap juga tak tenang. Kenapa ye?..

Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas. Mulut cakap ikhlas,hati kata lain. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan. Nakkan pujian. Nakkan nama. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat. Macam mana hati nak tenang? Bila dapat kejayaan,kita bangga dengan apa yang kita ada. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan tu dekat kita...

Sesungguhnya,hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya Allah,kita akan dapat merasai kelazatan halawatul iman itu sendiri. Tenanglah dikau wahai hati..

Allah..pelihara hambaMu yang hina ini..jangan Engkau 'tinggalkan' aku walaupun sekelip mata..T___T

Tiada ulasan:

Catat Ulasan